Registeren Inloggen

Duizenden ABP-gepensioneerden laten pensioenaanvulling liggen

ABP-gepensioneerden die vóór 1995 gelijktijdig met hun partner pensioen hebben opgebouwd, hebben veelal recht op een aanvulling op hun pensioen. Wanneer de jongste van het echtpaar (bijna) AOW-gerechtigd is, kan de aanvulling worden aangevraagd. Het enige probleem is: niemand lijkt deze regeling te kennen. ABP weet zelf ook niet wie hier allemaal recht op hebben. Het gevolg is dat vele ABP-gepensioneerden een aanvulling op hun pensioen laten liggen.

Uitproberen

We namen zelf de proef op de som. We vroegen een paar ABP-gepensioneerden uit ons klantenbestand op goed geluk of ze vóór 1995 misschien gelijktijdig met hun partner pensioen hadden opgebouwd. Dat leek verrassend vaak het geval te zijn. Twee stellen lichten we er hier uit.

Samenvallende dienstjaren

Allereerst John en Liesbeth Wamelink uit Heemstede. John werkte zijn hele leven bij de politie. Liesbeth werkte een aantal jaren in een ziekenhuis. John bouwde pensioen op bij ABP, Liesbeth bij PFZW. Tot aan 1995 hadden ze negen samenvallende dienstjaren. Het andere stel: Ab en Margje Hummel. Ab werkte als leraar Duits op een middelbare school, Margje werkte in de zorg. Vóór 1995 hadden ze vier samenvallende dienstjaren, ook weer bij ABP en PFZW.

Aanvragen gaat heel eenvoudig

Zowel John als Ab kwam op papier in aanmerking voor de aanvulling. We hielpen ze daarom de aanvulling aan te vragen. Dat gaat heel eenvoudig. ABP heeft hier namelijk een speciaal formulier voor: ‘Samenvallende diensttijd’. Het enige wat John en Ab zelf hoefden in te vullen, waren de klantgegevens van ABP en PFZW. Vervolgens gaat dit formulier naar het andere pensioenfonds, in beide gevallen dus PFZW. Daar vulde men in welke jaren vóór 1995 er pensioen bij PFZW is opgebouwd. Hierna stuurden John en Ab het formulier door naar ABP, waarmee de aanvraag officieel was ingediend.

Pensioen omhoog plus nabetaling

Beide stellen kregen binnen een maand antwoord van ABP. Met zeer verheugend nieuws: Johns pensioen gaat met onmiddellijke ingang omhoog met vijftig euro per maand. Abs pensioen wordt 25 euro per maand hoger. Omdat de stellen al een tijd met pensioen zijn, ontvangen beiden daarnaast een nabetaling: John ruim 3.500 euro, Ab ruim 4.400 euro. Alles netto.

Wij helpen u verder

Deze aanvulling is geen cadeautje, maar een compensatie voor een te lage pensioenopbouw bij ABP voor tweeverdieners vóór 1995. In die tijd bestonden meer dan één op de drie huishoudens in Nederland uit tweeverdieners. Wij vermoeden daarom dat vele duizenden ABP-gepensioneerden net zo eenvoudig als John en Ab ook alsnog deze aanvulling kunnen aanvragen. Waar u aan moet voldoen om een aanvraag te starten beschrijven we op deze pagina. U vindt hier ook het formulier dat nodig is voor de aanvraag.

Hulp van de MAX Ombudsman

Vindt u de aanvraag ingewikkeld en zou u graag advies krijgen? MAX-leden kunnen de MAX Ombudsman bellen tijdens het spreekuur. Dit is elke werkdag van 10.00 tot 12.00. Het nummer is 035-6775511. Het spreekuur is momenteel vrij druk, als u er de eerste keer niet doorheen komt, bel dan vooral de volgende werkdag weer.

Lees meer uitleg over dit onderwerp

 

Geef een reactie

Reacties (9)

  Geldt deze pensioenaanvulling ook voor, als mijn partner en ik allebei een pensioen hebben opgebouwd en inmiddels ontvangen van het ABP?

   Binnenkort publiceren we een artikel met alle veelgestelde vragen over dit onderwerp. Nog even geduld.

  Ik heb eerst 11 jaar bij het pensioenfonds PMT gezeten tot 1990 en in 1991 bij het ABP pensioenfonds tot heden.
  Mijn man eerst 25 jaar bij Pon pensioenfonds (Geveke) en daarna in 1991 bij PMT tot heden.
  Ik heb reeds een formulier Samenvallende diensttijd naar mijn pensioenfonds ABP gestuurd, kan ik dit ook doen naar onze voorgaande pensioenfonds Pmt en Pon????

  Is dit alleen voor ABP gepensioneerde?

  Vandaag het formulier verzonden aan PFZW. Zal ons benieuwen?
  Zodra ik bericht krijg zal ik het hier melden.

   Fijn, we horen het graag als u bericht krijgt!

  Wat in geval van 2 ex-partners die voor 1995 tweeverdieners waren, waarvan 1 bij ABP pensioen opbouwde en de ander bij een ander pesnsioenfonds. En die bij scheiding pensioenafspraken hebben gemaakt, waarbij ieder pensioenaanspraak maakt op het pensioen van de ander.
  En zij alleenstaand zijn, zonder partner.

  Even een positief bericht: dankzij jullie uitzending over ABP in Meldpunt op 24 januari; nu na maanden eindelijk een positief antwoord van ABP! Vanaf nu enkele tientjes per maand meer ABP-pensioen en een nabetaling vanaf 10-2017.
  Uiteraard onze hartelijke dank voor jullie aandacht in Meldpunt en hoop dat ook anderen een positief resultaat behalen.

  Inmiddels heb ik het formulier van het ABP ingevuld.
  Voor het andere pensioenfonds schrijft u: “Daar vulde men in welke jaren vóór 1995 er pensioen bij PFZW is opgebouwd.” Op het formulier staat echter geen vraag over in welke jaren pensioen is opgebouwd. Alleen over welke tijdvakken er rekening is gehouden met AOW of Anw. Dat is toch iets anders? Zo kun je wel pensioen opbouwen zonder AOW rechten op te bouwen, bijvoorbeeld als je in het buitenland werkt.
  Welke invloed heeft dit op de aanvulling?